Asset Publisher Asset Publisher

20 Maja Światowy Dzień Pszczół. Co wiemy o tych pożytecznych owadach?

W 2017 roku ONZ uchwaliło dzień 20 maja Światowym Dniem Pszczoły. Celem tego dnia jest podkreślenie znaczenia tych owadów dla pozyskiwania żywności oraz zwrócenie uwagi na liczne zagrożenia we współczesnym świecie. Proces zapylania ma bowiem ogromne znaczenie dla roślin, ale także dla człowieka.

Tajemnicą nie jest, że znaczna większość owoców powstaje dzięki pracy pszczół. Dzięki świetnemu węchowi pszczoły potrafią ocenić jakość i poziom cukru w danym produkcie.

Rodzina pszczół może liczyć nawet 40 tys. osobników. W ulu najwięcej jest robotnic. To do nich należy najwięcej zadań. Najmniej funkcji w ulu pełni truteń, który po zapłodnieniu królowej jest „wyganiany” z ula.

Żądło pszczoły różni się od żądła osy tym, że jest pokryte małymi haczykami. Gdy pszczoła próbuje uwolnić się od skóry po użądleniu, najczęściej odrywa fragment swojego ciała wraz z przewodem pokarmowym, co kończy się dla niej śmiercią.

 

 żródło Superportal24 tekst:Karol Szumny