Asset Publisher Asset Publisher

Sezon grzybowy rozpoczęty -zapraszamy do lasów nadmorskich.

Grzyby to nieodłączny składnik tradycyjnej polskiej kuchni. Wiele radości sprawia widok grzybka w trawie. Najwięcej borowików i podgrzybków pojawia się w okresie wrzesień -październik.

Zapraszamy wszytkach grzybiarzy do zbierania grzybów w lasach Nadleśnictwa Gryfice i odwiedzenia naszego Ośrodka Szkoleniowo-Wypoczynkowego Bażyna w Pogorzelicy ul. Wojska Polskiego 15 w Pogorzelicy tel. 91 38 631 09, w którym szef kuchni podzieli się z Państwem swoją wiedzą jak prawidłowo przyrządzić i przechowywać grzyby.

Wybierając się na grzyby pamiętajmy, by zachować ostrożność i zbierać tylko te gatunki, które doskonale znamy. Bardzo ważne też jest, aby nie zbierać grzybów do plastikowej torby! Zbierajmy je do siatki z materiału, wiklinowego kosza, czy wiaderka. Na grzybobranie weźmy też ze sobą mały nóż lub scyzoryk. Prawidłowy sposób zbierania grzybów polega na wycięciu go z ziemi u nasady, tak, żeby w ziemi została grzybnia. Jeśli wyjmiemy z jakiegoś powodu całego grzyba, odrzućmy na miejscu grzybnię. Dzięki temu w tym miejscu wyrosną kolejne grzyby.